Идентифициран беше екзекуторът на „Ислямска държава”, когото светът познава като Джихадиста Джон. Мъжът с черната маска, който обезглавява заложници на терористите, е младият лондончанин Мохамед Емуази. Разкритието е на Washington Post и BBC.

Според двете медии той е роден в Кувейт, но е израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж със специалност компютърно програмиране.

Домът, в който е израснал Емуази в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предполага се, че е заминал за Сирия около 2012 година и по-късно се е присъединил към ИД. Джихадиста Джон се свързва с обезглавяването на четирима души. Серията убийства, които извърши маскираният екзекутор, го превърнаха в символ на групировката.

В интервю за Washington Post близък приятел на екзекутора казва: „Нямам съмнение, че Мохамед е Джихадиста Джон. Беше ми като брат... Сигурен съм, че е той”. Представител на правозащитна организация, който е бил в контакт с Емуази, преди да замине за Сирия, също смята, че той е Джихадиста Джон.

В клиповете с обезглавяването на западните заложници силно си личи британският акцент на терориста и това насочи властите на Острова и в САЩ към предположението, че става дума за британски гражданин.

През септември – само месец след първата поява на британеца във видео на ИД, директорът на ФБР обяви, че разследването, в което са били включени гласови анализи, е постигнало успех. Въпреки това самоличността на Джихадиста Джон остана обвита в тайни.

Засега полицията не коментира информацията на двете медии. Няколко часа по-късно обаче Ройтерс се позова на два свои източника в американското правителство, които потвърждават самоличността на палача.

Смята се, че Емуази е убил американския журналист Стивън Сотлоф, британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, британския таксиметров шофьор Алън Хенинг и американския хуманитарен работник Абдул-Рахман Касинг, познат и като Питър.