В Ирак екзекутираха днес 36 души, признати за виновни за убийството на стотици войници през 2014 г., предадоха световните агенции. Войниците бяха убити от "Ислямска държава" и съюзниците й край Тикрит, северно от Багдад.

Екзекуциите днес бяха извършени в централния затвор в Насирия, Южен Ирак, в присъствието на правителствени служители и роднини на убитите войници, заяви иракският министър на правосъдието Хайдар аз Замили, цитиран от местния уебсайт „Алмада прес”.

На пресконференция в затвора тази сутрин министърът потвърди обесванията, отбелязвайки, че екзекуциите са изпълнени, след като президентството ги е одобрило.
Присъствал е и губернаторът на провинция Ди Кар - Яхя ал Насери. Той също потвърди пред АФП, че екзекуцията е извършена чрез обесване.

„Десетки членове на семействата на жертвите бяха там, те бяха доволни”, заяви говорител на губернатора.
Твърди се, че всички екзекутирани затворници са иракчани, посочва ДПА.

През февруари съд в Багдад ги осъди за съучастие в екзекуцията на 1700 новобранци, след като групировката опустоши северния град Тикрит в средата на 2014 година.

В края на март миналата година след освобождаването на Тикрит от "Ислямска държава" в покрайнините му бяха открити няколко масови гроба на военни и цивилни. При отварянето на първите гробове бяха намерени веществени доказателства, че повечето от погребаните са били от военна база "Спайкър" и са станали жертва на терористи.