Руският опозиционен лидер Борис Немцов беше убит показно късно снощи на метри от стените на Кремъл. Той бе възприеман като най-големият противник на Владимир Путин.

Говорителят на руския президент нарече това провокация, а световни лидери определиха убийството като "коварно" и призоваха Русия за бързо разкриване на извършителите.

По Немцов са изстреляни 7-8 куршума от минаваща бяла кола, докато той вървял със своя позната украинка по Големия Москворецки мост – на 100-200 метра от Кремъл. 4 от куршумите са улучили политика.

Според разследващите, вероятно е стреляно с пистолет "Макаров". От местопрестъплението бяха събрани гилзи от различни производители.

Цветя и версии

Още щом като полицията се изтегли, на мястото, където бе застрелян Борис Немцов започнаха да пристигат хора и да поставят цветя.

Руски сайт разпространи запис на камера за контрол на движението, който показва бял автомобил близо до местопрестъплението малко след убийството. Предполага се, че точно с тази кола са избягали убийците. Вижда се, че не бързат, явно за да не привличат внимание.

Разследващите разглеждат най-малко пет версии за убийството, една от които е опит да се дестабилизира страната.

"Щателно проверяваме и възможността убиецът да има връзки с ислямския екстремизъм. Следствието разполага с информация, че Немцов е получавал заплахи във връзка с позицията си относно стрелбата срещу изданието "Шарли ебдо" в Париж.", посочи говорителят на Руската следствена комисия Владимир Маркин.

Само няколко часа по-рано Немцов даде последното си интервю. Пред радио "Ехото на Москва" той критикува Владимир Путин, че с агресивната си политика спрямо Украйна" е въвлякъл Русия в криза: "Разбира се, че в страната е необходима политическа реформа. Разбира се, след като властта е съсредоточена в ръцете на един единствен човек и тъй като той управлява еднолично, всичко завършва с пълна катастрофа."

Кой е виновен?

Убийството на Немцов е стопроцентова провокация, заяви говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков. По думите му, президентът лично е поел контрола върху разследването.

Според руския опозиционер Иля Вашин, обаче, Владимир Путин е лично отговорен за смъртта на Немцов: "Политическата отговорност за това, което се случва, напълно съм убеден в това, носи руската власт начело с Владимир Путин. Защото той лично е отговорен за тази атмосфера на омраза, която се раздухва нашата страна през последните години, и особено през последните месеци."

Друг опозиционер, Генадий Гудков, коментира, че може Владимир Путин да не е облагодетелстван пряко от ликвидирането на Немцов, но именно сегашните руски власти са спомогнали за насаждането на омраза към т.нар врагове на народа и т.нар пета колона (към които опозиционни политици често са причислявани от проправителствената пропаганда – б.р.).

След разстрела - шествие

Немцов загина на 55. През 90-те години в мандата на президента Борис Елцин той бе вицепремиер и министър на енерегетиката. По време на ерата "Путин" Немцов се превърна в един от големите противници на президента.

В последното си интервю Немцов призова гражданите да се включат в протестен митинг утре в околностите на Москва.

Опозицията обаче се отказа от това събитие и организира друго – траурно шествие, което ще стигне до лобното място на политика. Очаква се в него да се включат поне 50 000 души.

  • 40 дни от разстрела на Борис Немцов в Москва
  • Нов свидетел на разстрела на Немцов
  • Общо петима обвинени за убийството на Борис Немцов
  • Русия нарече "връх на цинизма" критичната оценка на ЕП по повод смъртта на Немцов
  • Водолази намериха пистолета, с който е убит Борис Немцов
  • Обрат на процеса за убийството на Борис Немцов
  • Трима заподозрени за убийството на Борис Немцов искат на свобода
  • Немцов убит заради критики към исляма
  • Петима души в ареста за убийството на Немцов
  • Заподозрян за убийството на Немцов се взриви при арест