Експерти от лаборатории на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) са стигнали до извода, че нервнопаралитичният газ зарин, с който бе извършена голямата химическа атака срещу предградието Гута на сирийската столица Дамаск на 21 август 2013 г., е от запасите на този газ в арсенала на сирийското правителство, са заявили пред Ройтерс дипломати и учени. Това подкрепя западните обвинения, че силите на режима на Башар Асад стоят зад това престъпление, отбелязва агенцията.

При извършените лабораторни тестове, образци, събрани от мисията на ООН в Гута след химическата атака, в която стотици хора загинаха от отравяне със зарин, са били сравнени с химикалите, предадени от Дамаск за унищожение през 2014 г. Тестовете констатирали идентични "маркери" в образците, събрани в Гута и на местата на други две атаки с нервнопаралитичен газ - в град Хан Шейхун (провинция Идлиб) на 4 април 2017 г. и в Хан ал Асал (провинция Алепо) през март 2013 г., посочили двама души, ангажирани в тестовете.

Същите тези резултати станали основа за доклада на съвместния разследващ механизъм на ОЗХО през октомври м.г., в който се прави извода, че сирийското правителство е отговорно за атаката в Хан Шейхун, при която загинаха десетки хора.

Констатациите за Гута, чийто детайли са били потвърдени пред Ройтерс от два независими дипломатически източници, не са били включени в доклада през октомври, защото не са били част от мандата на разследващия екип. Въпреки това те потвърждават твърденията на САЩ, Великобритания и други западни страни, че правителството на Асад все още притежава и използва забранени муниции в нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на конвенцията за химическите оръжия, отбелязва Ройтерс.

ОЗХО отказа да коментира тези разкрития на агенцията. Сирия неведнъж е отричала да е използвала химически оръжия в гражданската война, която продължава вече седма година, и обвинява бунтовническите групировки за химическите атаки извършени на територии под техен контрол.