Експерти: Отделянето на Каталуния би било опасен прецедент
Вижте какви са възможните сценарии според Пламен Ралчев и Милен Керемедчиев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 11
    0
Каталуния
Снимка: iStock

Отделянето на Каталуния би било опасен прецедент. Около това мнение се обединиха в студиото на „Тази сутрин“ по bTV преподавателят по международни отношения в УНСС доцент Пламен Ралчев и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Процесите в Каталуния, за съжаление, са поредната, но не и последната, стъпка за разделение и дестабилизация в Европа, която започна с брекзит, коментира Керемедчиев. Това, което стана при гласуването на Острова, причини сътресение в целия Европейски съюз (ЕС).

Милен Керемедчиев
Снимка: bTV

Едни от най-големите и драстични ограничения в социалната сфера бяха направени от каталунското правителство за ограничаване на бюджетни разходи и за това те обвиниха централното правителство и хората се нагнетиха против него. Да се обвинява винаги някой друг явно работи и тази вълна продължава. Нищо чудно Шотландия, която вече подкрепи референдума, все повече да затвърждава своите позиции, баските очакват с интерес развоя на нещата, да не продължавам към Белгия, Северна Италия, Балканите... Веднага започват коментари, които не водят до успокояване на атмосферата, а до нагнетяване, каза Керемедчиев, като посочи реакцията на Сърбия и аналогиите с референдума за отделяне на Косово.

Проблемът е, че сме свидетели на ескалация и еуфория от подобни референдуми в Европа и това, което г-н Керемедчиев очерта, е изключително притеснително, коментира Ралчев. Испания е в конституционна криза, чиито корени очевидно са доста по-далече. Мисля, че централното правителство в Мадрид е подценило в голяма степен отношенията си с Каталуния и не е успяло да ги предоговори по конституционен път. Очевидно, че има вътрешен конфликт в Испания.

Пламен Ралчев
Снимка: bTV

В международното право има конфликт между два принципа – върховенството на правото на държавата да управлява своите дела и да не се намесва във вътрешните работи на други държави, и на правото на народите на самоопределение. Ако допуснем неконтролируемо право на самоопределени на народите, всъщност изпадаме в много критична ситуация, добави той.

Керемедчиев се върна на примера с баските, които населяват не само част от Испания, но и Южна Франция, и посочи, че „говорим за разпространяване на този конфликт във всички части на ЕС“.

Той обаче отбеляза и че „каталунското правителство е проЕС, затова сложиха и Европейската комисия (ЕК) в огъня, като поискаха да посредничи в разрешаването на този конфликт. В момента ЕК, Германия, Франция, големите сили също са в този проблем, защото трябва да излязат с някакво становище“.

Според Ралчев те са мълчали твърде дълго и това мълчание беше доста позорно. „ЕК официално реагира едва вчера. Много по-рано трябваше да бъдат дадени сигнали на сепаратистките движения в Каталуния, че ЕС няма да признае едно такова отделяне, т.е. Каталуния ще трябва да излезе от ЕС, да предоговаря членство, както Сърбия и Македония. Такъв сигнал щеше да бъде разчетен по съвършено различен начин и щеше да се избегне тази еуфория, която възникна в неделя“.

Пламен Ралчев и Милен Керемедчиев

Ако се стигне до отделяне на Каталуния от Испания, би било опасен преценет, но не смятам, че ще се стигне дотам, каза Ралчев. Т.е. тази криза ще бъде ограничена в рамките на политическия процес и ще се предоговаря по някакъв начин в Испания.

Според Керемедчиев са възможни три сценария – обявяването на независимост, което беше направено и през 2014 г. и е само административен акт, избори в самата Каталуния, което пък ще доведе до на власт хардлайнери, и дестабилизация на цяла Испания с национални избори и неясна съдба на държавата като цялост.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 11
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре