В деня на най-големия протест срещу управлението на Никола Груевски проправителствените македонски медии не спират да обвиняват опозицията в опити за дестабилизация и разпалване на етническа война в страната.

Според експерта Суад Мисини обаче, който е част от албанската общност в западната ни съседка, сблъсъците в Куманово са класически пример за активно мероприятие службите.

„Има прекалено много детайли, които подсказват, че не става дума за случай, който да доведе до ревизия или надминаване на правата, определени от Охридския рамков договор, заяви той.

„Цялата акция беше създадена, за да се отклони вниманието на гражданите от това, което днес се случва в република Македония - а това е показването на престъпността и корупцията, заробването на държавата и институциите от страна на управляващата коалиция”, смята експерта от Център за развитие на гражданското общество в Македония.

Тази теза вече беше потвърдена от сръбското разузнаване и бивши офицери от Армията за национално освобождение. А бързата смяна на двама министри от кабинета и началника на тайната полиция сякаш не впечатли никого в Македония.

„Мисля, че това е една козметика, с която той се опитва да пренасочи вниманието на публичността. Проблемът в Македония има име и презиме – той се нарича Никола Груевски. И не може да се говори, че се решават проблемите, ако някои от неговите съдружници ги жертва, за да покаже на македонската общественост, че нещо се прави в този дух”, заяви Оливър Спасовски, генерален секретар на СДСМ.

Въпреки напрежението в страната премиерът Груевски заяви, че няма намерение да подава оставка. А според местните експерти българската публика не познава истинското лице на най-силния мъж в Македония.

„Това, което хората трябва да знаят, е, че Никола Груевски не е обикновен политик, не е и обикновен бизнесмен. Той има специфична умствена и психическа структура. Той се мисли за някакво копие или ехо на Александър Македонски”, каза Суад Мисини.

„Той иска неговата личност да пребъде като на някой, който е спасител на Македония, като на някой, който през следващите 2000 години ще се изучава в учебниците като митична фигура и т.н.”, допълни експертът.

Протестът премина мирно

Десетки хиляди македонци днес протестираха пред сградата на правителството в Скопие. В протеста взеха участие опозиционни партии, граждански и студентски сдружения, както и представители на международната общност и ЕС.

Снимка: Reuters

Всички призоваха за оставка на правителството на Никола Груевски, за да се върне свободата и демокрацията в страната. Хора от различни етнически и религиозни групи се обединиха на площада с един лозунг: „Сбогом, Никола”.

Протестът приключи с изявление на лидера на опозицията Зоран Заев. Той призова за незабавна оставка на Груевски и формиране на преходно правителство, което да организира честни и демократични предсрочни парламентарни избори. Заев представи и план за бъдещо правителство на неговата партия.

По-малко от половин час, след като приключи националният протест срещу режима на Никола Груевски в Скопие започна организацията по втората фаза от бунта. След като почистиха площада и булевард „Илинден”, организаторите на протеста започнаха да разтоварват палатки и спални чували.

Палатковият лагер ще се намира пред сградата на правителството. Зоран Заев съобщи, че над 4600 души ще останат на улицата до окончателното падане от власт на Никола Груевски.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово