Северна Корея продължава да разработва ядрени и балистични програми въпреки международните санкции, чиято ефикасност е съмнителна, се казва в доклад на експерти от ООН, цитиран от Франс прес.

В поверителния доклад от 330 страници експертите препоръчват в черния списък да бъдат добавени още четири души и три фирми, да се засили контролът над прилагането на санкциите и да се прибавят разузнавателните безпилотни самолети и техните компоненти към списъка на стоките, забранени за доставка на Северна Корея.

КНДР отново изстреля ракета с голям обсег месец след четвъртия си ядрен опит, въпреки международните санкции и протести, припомня БТА.

Северна Корея успява да заобиколи санкциите и продължава да използва международната финансова система, въздушните и морските пътища, за да си доставя забранени стоки, се посочва в доклада.

Севернокорейските предприятия прикриват незаконните си дейности, като инфилтрират агенти в чужди компании. Пхенян използва и международните институции, в които участва, за да се опитва да легитимира космическата си програма и да получи достъп до научни постижения и ноу-хау, пишат авторите на доклада.

Снимка: EPA

"Всички тези дейности са улеснени от недостатъчната строгост при прилагането на резолюциите на ООН", предупреждават те и осъждат "посредственото качество и липсата на детайли" в докладите за нарушенията на санкциите.

"По-важно от всякога е всички страни членки да затегнат прилагането на санкциите на ООН", се казва в доклада.

Експертите подчертават, че комунистическият режим съсредоточава все повече усилия в ракетната си програма, добавя АФП.

След като Северна Корея изстреля сателит в събота, Южна Корея и САЩ обявиха, че ще започнат официални разговори за възможно най-бързо разполагане в Южна Корея на модерна американска система за противоракетна отбрана THAAD за противодействие на заплахата от растящата севернокорейска военна мощ, добавя Ройтерс.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд ще обсъди тази седмица с колегите си от Южна Корея и Япония последното изстрелване на сателит от КНДР, предаде Ройтерс.