Най-вероятните причини за падането на руския пътнически самолет в Синай са две – технически проблем и взривяване. В региона действат т.нар бойни групи – криминални терористи, които атакуват газопроводи и петролопроводи, те нямат противовъздушни средства, които да са ефективни на голяма височина. Това посочи експертът по сигурността оз. полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин”.

Той подчерта, че не може да се говори за конкретни версии, но все пак двете предполагаеми причини са „50 на 50” и е възможно инцидентът, отнел 224 човешки живота, да е предизвикан от взривно устройство на борда.

„Ислямска държава” няма ПВО, но може да има привърженици в Шар мел-Шейх”, отбеляза Велков. Той напомни, че египетското правителство е опровергало по-ранните информации, че пилотът на самолета е поискал да кацне аварийно в Кайро. В същото време, експертът посочи, че разпространеното от джихадистите видео с взривяване във въздуха показва машина с различен силует.

„Това преобръща политиката на много глобални медии, че Русия не удря обекти на „Ислямска държава” – ако наистина го е направила „Ислямска държава”, тя има за какво да си връща”, каза още полковникът.

Експертите да се качат в един брониран джип...

С уговорката, че има няколкостотин изстрела с гранатомет, Велков коментира покушението срещу Алексей Петров от края на миналата седмица. По думите му експерти са се „упражнявали” по темата, като той отхвърли тезата, че е стреляно с учебни гранати.

„Стрелците са знаели какво правят, но не са изчислили движението на колата”, отбеляза експертът, като обясни, че след стартирането на барутния двигател се отварят стабилизаторите на гранатата, но вероятно бронираният „Мерцедес” е бил прекалено близо и все още снарядът не е бил стабилизиран. Така той е ударил вратата на возилото косо и е рикоширала.

Велков подчерта, че ако автомобилът на Петров беше поразен, последиците щяха да са фатални за бившата барета. „Всички експерти, които твърдят, че става дума за инертна граната, да ги качим в един джип и да стреляме от 20 метра по тях”, призова с усмивка той.

По думите му стрелците са наясно какво следва за тях, при положение, че Алексей Петров има възможностите да ги открие. Първо ще трябва да поправят колата му, а след това – да кажат кой им е поръчал атентата.

  • Кузман Илиев: Не съм усещал страх в Алексей Петров
  • Експерти: Няма кола, която да издържи на атака с РПГ
  • МВР намери колата на гранатометчиците от София
  • Версия: Алексей Петров знае твърде много
  • Неизвестните около атентата срещу Алексей Петров остават
  • Стрелбата срещу Алексей Петров не е извършена с руско оръжие
  • Поглед от въздуха: Покушението срещу Алексей Петров
  • Втори атентат срещу Алексей Петров (ОБОБЩЕНИЕ В 12:00 ч.)
  • Бъчварова: Стреляно е по кола на Алексей Петров
  • Кой е Алексей Петров