Предизборният екип на центристкия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон е отказал акредитация на прокремълските руски медии „Ръша тудей“ и „Спутник“, защото разпространяват лъжлива информация.

Това потвърди пред АФП говорител на щаба.

Заявленията за акредитация на двете руски медии, финансирани от Кремъл, са отхвърлени, защото „те са част от механизъм, предназначен да ни навреди“, каза говорителят пред АФП.

Още през февруари двете руски медии бяха обвинени от екипа на Макрон, че разпространяват фалшива информация, напомня АФП.

Решението предизвика остри критики от Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече решението скандално.

Главната редакторка на „Спутник“ и „Ръша тудей“ Маргарита Симонян заяви: „Всички необходими документи бяха изпратени предварително от руските медии. Имайки предвид, че други чужди медии не са срещнали никакви пречки, смятаме тази забрана за умишлена и открита дискриминация срещу руски медии от кандидат за президент на държава, която винаги е отстоявала свободата на словото. Ето как свободата на словото си отива по неелегантен начин в страна, която хвали свободите дори повече от сиренето камамбер и бри“, каза Симонян, цитирана от АФП.

Информационната агенция „Спутник“ и телевизията „Ръша тудей“, създадени от Кремъл за аудитория в чужбина, предават на няколко езика и всяка от тях има информационен сайт на френски.