Служител на Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) загина, а друг беше ранен в Луганска област, когато автомобилът им се натъкнал на мина.

Новината съобщи в „Туитър“ Себастиан Курц – външният министър на Австрия, която сега председателства ОССЕ.

Според министерството на държавната сигурност на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) обаче ранените са трима. Инцидентът е станал, когато два екипа на СММ са се придвижвали по маршрута Славяносербск – Соколники, в района на село Пришиб. Под единия автомобил се е взривила мина.

„Един загина, трима са ранени. Пътуваха общо две коли; вторият автомобил на ОССЕ не е пострадал“, заяви представител на ведомството, цитиран от агенция Луганскинформцентър.

По предварителни данни на министерството взривното устройство е „заложено от украински диверсанти, влезли в района, контролиран от сепаратистите, на 10 април“.

Пострадалата кола се е отклонила от основния маршрут и се е движела по второстепенни пътища, което е забранено от мандата на мисията на ОССЕ. Неведнъж сме обръщали внимание на Специалната мониторингова мисия да спазва необходимите мерки за сигурност, наблюдавайки маршрутите, заяви пресслужбата на народната милиция на ЛНР.