Екип от шест души, подбрани от НАСА, заживяха в едногодишна изолация, предаде британският вестник „Индипендънт”.

Проектът, който започна в петък, ще бъде най-дългият подобен експеримент.

Екипът от шест човека включва френски астробиолог, немски физик и четирима американци - пилот, архитект, журналист и експерт по почвите. Те са настанени под купол в близост до неактивен вулкан на Хавайте.

Всеки път, когато искат да излязат от купола, те ще бъдат принудени да носят скафандър. За годината, пред която трае експериментът, ще са принудени да живеят без свеж въздух, храна или лично пространство.

Всяко тяхно движение ще е следено от камери и машини. Учени от НАСА ще следят доколко групата успява да се сработи. Очаква се експериментът да даде разкрие нова информация за ефектите на изолацията над хората.

„Мисля, че единственото, което не може да се предотврати, са конфликтите в екипа. Все някога ще се случи по време на тези дълги мисии, дори и с най-добрите хора”, коментира един от изследователите на НАСА Ким Бинстед.

В момента смените на Международната космическа станция са по шест месеца. Въпреки това, от скоро космическата агенция тества четири- и осеммесечни периоди на изолация.