ЕК: Заразени яйца има на пазара на 15 държави
Комисията насрочи извънредна среща на министрите на земеделието, но чак за 26 септември
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
яйца
Снимка: iStock

В 15 държави от Европейския съюз са засечени яйца, заразени с токсичния инсектицид фипронил, съобщи Европейската комисия.

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и БелгияАгенцията по храните е категорична, че те не са стигнали до българския пазар

Засегнатите страни са: Швеция, Дания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Люксембург, Великобритания, Франция, Швейцария, Италия, Полша, Словакия, Словения и Румъния.

ЕК призова Германия, Холандия и Белгия да спрат с взаимните обвинения за скандала и насрочи извънредна среща на земеделските министри, но чак за 26 септември, за да се уталожат страстите.

От пазара са изтеглени милиони яйца, но не се знае колко от заразените вече са консумирани или използвани в други продукти.

В Холандия арестуваха двама души заради заразените яйцаТакива са открити в 16 европейски държави и в Хонконг

В резултат на скандала в Германия е намаляла консумацията на яйца. Всеки четвърти германец консумира значително по-малко яйца, съобщи социологическата агенция YouGov.

Според проучването 16% от анкетираните купуват по-малко яйца от обикновено, а 10% от населението на страната временно е спряло консумацията на животинския продукт.

В социологическо проучване са участвали 2050 германски граждани на възраст над 18 години.

Фипронил е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре