Европейската комисия препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ, за да избегнат сривове в доставките и за да имат по-добра енергийна сигурност, предаде БТА.

„В Северна и в Западна Европа работихме много в развитието на терминали за втечнен газ, този пример трябва да бъде приложен в Югоизточна Европа”, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович на конференция за енергийната сигурност, организирана от Европейската сметна палата.

Според Шефчович, цените на доставките на втечнен газ спадат, и затова ЕС подготвя нова стратегия за повече терминали в ЕС, като си сътрудничи по този въпрос със САЩ и Канада.

„Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за ЕС, преговаряме с Туркемистан, Азербайджан, Турция. Очакваме до 2020 г. завършването на Южния газов коридор, така каспийският газ ще достигне Европа”, каза още еврокомисарят, който допълни, че текат преговори и с Алжир.

Шефчович анонсира цялостен план за страните от Югоизточна Европа, който ще им дава достъп до поне три източника на синьото готриво. Той ще бъде представен през юли.

„Видяхме как геополитиката може да поставя на изпитание уязвимостта ни в областта на енергийните доставки, да засегне енергийната ни сигурност. ЕС е добър клиент, плащаме по един милиард евро за енергия всеки ден”, отбеляза Шефчович.

Според него ЕС трябва да мисли как да остане водеща сила в областта на възобновяемата енергия.

Американски интерес към евентуални находища в Черно море

„Ексон Мобайл“ се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгартрансгаз” Делян Димитров, съобщиха от ГЕРБ.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

От „Ексон Мобайл“ заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.