Атина и нейните кредитори могат да постигнат споразумение за реформите "в следващите дни", позволявайки деблокиране на жизненоважната помощ за страната, която изпитва недостиг на средства, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, цитиран от АФП.

"Възможно е да се постигне споразумение в следващите дни, но е необходима преди всичко политическа воля на гръцките власти, следователно по-малко тактика, маневри и повече работа по същество", каза Домбровскис на пресконференция в Европейския парламент.

Международните кредитори на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, оценяват новите предложения за реформи, представени днес от Атина.

Ако кредиторите дадат зелена светлина за списъка с реформи, еврозоната ще трябва след това да се произнесе за деблокиране на транша от 7,2 милиарда евро от помощта за страната.

През последните дни имаше интензивна техническа работа, следователно е възможно да се отбележи напредък, каза Домбровскис. Заседание на експерти се състоя днес следобед в рамките на така наречената Брюкселска група, която обединява Гърция и нейните кредитори.

"Това, което е важно в следващите дни, дори в следващия ден, е да се постигне споразумение за първичния бюджетен излишък, за мерките за неговото постигане. Има дискусии за ДДС, за пенсиите", добави той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се очаква да разговарят утре в Брюксел в рамките на среща на върха, посветена на сътрудничеството с латиноамериканските държави.