Европейската комисия ще предложи утре, 4 май, официално визите на турски граждани в ЕС да бъдат отменени.

Така се изпълнява една от договореностите, постигнати с Турция за разрешаване на бежанската криза.

В замяна Анкара се ангажира да приема обратно всички бежанци без домументи, достигнали до Гърция.

Междувременно стана ясно, че южната ни съседка изпреварващо е обявила закон за премахване на шенгенските визи. Това стана ясно от съобщение в турския Държавен вестник ("Ресми газете").

В текста, съответстващ на правителствено постановление, се посочва, че мярката „в действителност влиза в сила в момента, в който ЕС отмени визите за граждани на Турция”.

Така Анкара е подготвила предварително необходимото законодателство за отмяната на визите, което се смята от нея като ключово събития в отношенията ѝ с Брюксел и в евроинтеграцията ѝ.

На 4 май се очаква ЕК да разгледа доклада за напредъка на Турция в преговорите за либерализирането на визовия режим. При одобрение от страна на ЕС започва подготвителен процес, в резултат на който на 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.

По-рано Анкара заплаши, че ще се откаже от изпълнението на споразумението за миграцията, освен ако ЕС не облекчи правилата за пътуване за турски граждани.

Турция все още не е изпълнила европейските изисквания за съответствие с европейската вътрешна политика, по-специално равнопоставеността между политическите сили, свободата на словото и политическите права за малцинствата.

Според запознати източници страните са се договорили, че до 4 май Турция трябва да изпълни 72-те условия, които ще ѝ осигурят предоставянето на безвизов режим.

Въпреки това, дипломати съобщават, че към днешна дата са изпълнени не повече от половината критерии.