ЕК създава експертна група за борба с фалшивите новини
Тя ще създаде стратегия за справяне с разпространението на подобно съдържание
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Фалшиви новини
Снимка: iStock

Европейската комисия съобщи, че създава група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията, съобщи БТА.

В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. Групата ще допринесе за изготвянето догодина на европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини.

ЕС пусна нов сайт за дезинформиращите медии – вижте българското участиеТърсенето в новата база по критерий български език показва: Pik.bg, Blitz.bg, Bultimes.com, Bradva.bg, 19 minutes, PartiaKoi.com, Cross.bg, Newsfront

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация. Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас, добавя тя.

Ватиканът също ще бори фалшивите новиниТова ще е темата на следващия Световен ден на социалните комуникации

Гражданите, социалните медии, медиите и изследователите са поканени да споделят мненията си до средата на февруари догодина. 

ЕК желае да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. 

Читателят на фалшиви новини – „тарикат”, който обаче пада в капана на всеки измамникЗащо у нас властта продължава да флиртува с "жълти" сайтове?

Комисията уточнява, че консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. ЕК приканва специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания. Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Разпространението на новини, които умишлено подвеждат читателите, се превръща във все по-голям проблем за европейските демокрации, като засяга начина, по който хората възприемат действителността, отчита комисията. Резултати от проучване Евробарометър миналата година показаха, че европейските граждани са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат голямо доверие в тях.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре