Говорител на Европейската комисия призова за търпение по развитието на въпроса със сключването на търговското споразумение ЕС - Канада.

Говорителят добави, че ЕК няма навика да работи с ултиматуми и срокове, в отговор на въпрос дали споразумението ще бъде провалено, ако очакването за постигането на договореност до края на деня не бъде оправдано.

Той добави, че решението дали да бъде отменената насрочената за четвъртък среща ЕС-Канада ще бъде взето след разговор довечера между премиерите на Белгия и на Канада Шарл Мишел и Джъстин Трюдо с председателите на Европейския съвет и на ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

ЕК работи неуморно, за да бъде постигнат положителен резултат и ЕС и Канада да подпишат договореното споразумение. Белгия все още е в процес на уточняване на позицията си, съобразно конституцията на страната. ЕК уважава изцяло този процес. Сега ни е нужно търпение. ЕК остава в готовност да улесни по необходимия начин успешния завършек на процеса, посочи говорителят.

Белгийското правителство се събира отново днес по обед, за да се опита да постигне промяна в националната позиция.

Засега белгийското правителство остава единственото в ЕС, което не може да подпише търговското споразумение заради съпротивата на регионалния парламент в провинция Валония.