Европейската комисия днес предупреди, че в полунощ в неделя изтича срокът за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Говорител на институцията уточни, че твърденията за възможно удължаване на този срок са "погрешни".

Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя. Комисията уточни, че от следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на другата седмица.

На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на "достатъчен напредък" в преговорите досега. През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица.

Не разполагаме с безкрайно много време, всеки изгубен ден прави нещата по-трудни. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е роден оптимист, това винаги му е било от полза в политическата му кариера, но в този случай са необходими двама, заяви говорителят.

По-рано тази седмица Юнкер прие Мей, но след разговора им, продължил над четири часа, двамата се разделиха без постигнато съгласие.