Полша може много скоро да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС, предупреди днес Европейската комисия. Ултимативният тон е заради спорни законодателни промени, които нарушават независимостта на съдебната власт.

Преди дни долната камара на парламента в Полша одобри нов закон за съдебната власт, според който членовете на най-висшия съдебен орган – Националния съдебен съвет, ще бъдат избирани от парламента, а не от съдиите.

Така на практика управляващите биха получили контрол над съдилищата.

Друг нов закон предвижда правосъдният министър да избира председателите на съдилищата и да ги сменя без мотиви. Това възмути дори заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Всеки гражданин, когато попадне в съда, ще си мисли: „Хм, дали сега съдията няма да получи обаждане от правосъдния министър, за да му каже каква позиция да вземе по делото.” Това е недопустимо!”, коментира Тимерманс.

Решение дали да бъде задействан чл. 7 от Договора за ЕС не бе взето днес, тъй като спорните полски законопроекти още не са окончателно утвърдени, посочи той.

Тимерманс поясни в отговор на въпроси, че за следващата седмица текстовете на решенията ще бъдат подготвени, но дали ще бъдат приети, зависи от действията на полските власти.

Попитан дали очаква Полша да напусне ЕС, Тимерманс отговори отрицателно.

„Ще направя всичко по силите си, а имам и пълната подкрепа на всички колеги, за да може Полша да се придържа към откритост, пазарна икономика, върховенство на закона – това поляците избраха с освобождаването си от комунистическото потисничество (…) Полша беше в сходно положение с Украйна, а сега виждате разликите – два свята. Отчасти това се дължи на върховенството на закона, затова в Полша няма олигарси и корумпирано общество, както в Украйна. Това е твърде важно, за да се откажем”, заяви Тимерманс.

„Няма как поляците да подкрепят правителство, което ще предложи напускане на ЕС. За пръв път от стотици години страната се ползва от свободата си и не вярвам полското общество да се откаже от това”, добави той.

Междувременно във Варшава не спират гражданските протести.

„Тройното разделение на властите и независимостта на съда в Полша бяха ликвидирани. Бяха гласувани промени, които водят до ситуации правосъдният министър да номинира съдиите от Върховния съд”, коментира Павел Каспшак, един от лидерите на протеста.

Бившият президент и икона на демокрацията в Полша Лех Валенса се присъдени към недоволните.

„Не можем да им позволим да съсипят така страната ни. Това, което трябва да направим всички заедно е да отстраним тези хора със сила или да ги убедим”, заяви той.

„Това, което не трябва да се случва, е журналистите да се чувстват застрашени по време на работата си. Това, което не трябва да се случва, е който и да е в тази зала да се страхува да зададе критичен въпрос, защото може да има последствия от това. Това не е свободно общество. Това не е начинът. Ще призова всички да прекратят всякаква форма на заплаха срещу журналисти и задаващите критични въпроси. Спрете това!”, апелира Тимерманс в емоционална част от речта си на днешната пресконференцията, посветена на ролята на медиите за демокрацията.

„Ако журналистите имат неудобен въпрос, не бива да бъдат белязани като врагове. „Демокрацията загива в тъмнината” – това е мотото на „Вашингтон пост”. Имаме нужда от медиите за демокрацията, за да може тя да действа свободно, за да разберем събитията. Това е вашата работа, а моята е да ви давам отговори.

Това трябва да бъде отношението на всички, които са част от политиката на Европейския съюз. Така трябва да функционира Европейският съюз. Така хората могат да живеят в свободно и честно общество”, каза още Тимерманс.