Европейската комисия предложи днес въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разпределението на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". Схемата ще бъде изяснена до края на месеца.

Предлага се за пръв път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на мигранти.

До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени. До края на годината ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора.

За последните 12 месеца в Евросъюза са пристигнали близо 700 хиляди имигранти от бреговете на Северна Африка. От началото на тази година, при инциденти с нелегалния трафик на хора през Средиземно море са загинали близо 2000 души. Брюксел предложи подробен план за борба с бежанската вълна.

„Не е приемливо за гражданите на Европейския съюз да казват - да, спрете хората да не умират в Средиземно море и след което да мълчат, когато повдигнем въпроса - какво да правим с тези хора, които вече сме спасили”, каза зам.-председателят на ЕК Франц Тимерманс.

През следващите 2 години 20 хиляди бежанци ще бъдат разпределени между всички членки на квотен принцип. Той се определя според икономически показатели на отделните държави, броя на населението и броя на молбите за убежище, подадени към тях. Великобритания, Ирландия и Дания имат правото да откажат приема на бежанци.

Снимка: bTV

Така най-голямата тежест ще падне върху Германия, Франция и Италия. Схемата ще бъде изчислена до края на месеца. Предвижда се и квота за България от около процент.