Еврокомисията не блокира проекта „Южен поток", а иска той да съответства на законодателството на ЕС. Това в неделя заяви говорител на изпълнителния орган на Европейския съюз, цитиран от ИТАР-ТАСС. От ЕК повтарят тази теза при всеки обрат по ключовия и спорен проект.

По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за „Южен поток" още в понеделник. Тогава в белгийската столица ще се проведат преговори за уреждане на спора с цените на газа между Русия и Украйна, с енергийните министри на двете държави и ръководителите на нефтените им компании „Газпром” и „Нафтогаз”.

Междувременно българският министър-председател Пламен Орешарски обяви, че работата по газопровода в българския му участък спира, докато позициите не бъдат синхронизирани с Брюксел.

„Може да се очаква този въпрос да бъде повдигнат в рамките на тристранните консултации между Русия, ЕС и Украйна за решаването на проблема за задлъжнялостта на Киев за руския газ", посочил източникът пред ИТАР-ТАСС.

В тази среща ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. Източникът подчерта, че темата за „Южен поток" ще се обсъжда в двустранен формат, припомня ИТАР-ТАСС.

По-рано посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов казал за агенцията, че Еврокомисията няма основание да спре работата по подготовката на строителството на „Южен поток". „За да има основание, трябва да се докаже наличие на нарушения", посочил той.