Европейската комисия отказа днес да се съобрази с резолюция на Европейския парламент, с която беше призована да издаде препоръка за възстановяването на визовия режим със САЩ и Канада.

Комисията уточни, че ще разчита на постигането на напредък в обща работа със Съвета на ЕС, с ЕП и с властите в двете държави от Северна Америка. Допълва се, че през юни предстои среща на представители на петте държави от ЕС, за чиито граждани САЩ все още изискват визи - България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър.

В съобщение на ЕК се посочва, че САЩ очакват от петте държави от ЕС да ускорят "необходимата работа по изпълнението на оставащите изисквания". Отбелязва се, че Канада вече е започнала отмяната на визите за граждани на България и Румъния.

Комисията цитира еврокомисаря по гражданството и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, според когото целта на ЕК е отпадането на визите на основата на "дипломация на търпението".

Диалогът с нашите стратегически партньори е правилният път, по който ще продължим, добавя Аврамопулос.

ЕК е на мнение, че връщането на визите за граждани на САЩ и Канада би било контрапродуктивно и няма да послужи за постигането на целта.

ЕП настоя през март комисията да препоръча на Съвета на ЕС да бъдат върнати визите за граждани на САЩ и на Канада временно, за срок от две години.

Причината е, че гражданите на петте посочени държави от ЕС са единствените в съюза, за които все още се изискват визи за Северна Америка.