ЕК обвини Русия, че води дезинформационна кампания в Европа
Тази пропаганда „може да бъде изключително ефикасна”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    10
Протести в Русия
Снимка: Reuters

Европейската комисия обвини Русия, че води дирижирана прокремълска дезинформационна кампания в страните от ЕС, и констатира, че тази пропаганда „може да бъде изключително ефикасна”, предаде Франс прес.

„Има малко съмнения, че прокремълската дезинформационна кампания е дирижирана стратегия, която доставя едни и същи дезинформационни статии на възможно най-голям брой езици, посредством възможно най-голям брой канали, толкова често, колкото е възможно”, каза европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати.

Руската пропаганда е „достигнала” 126 млн. американциКремъл отхвърля обвиненията

Британският еврокомисар говори по време на дебат в ЕП за „Русия и влиянието на пропагандата ѝ в страни от ЕС”.

За две години ресорният орган на ЕК е събрал над 3500 примера за прокремълска дезинформация, която противоречи на фактите и въпреки това е достъпна за обществото. При това тя е била разпространена на голям брой езици по многобройни поводи, каза Кинг.

Еврокомисарят за сигурността подчерта, че „руските власти изобщо не крият целите на тази кампания”. „В официалната военна доктрина на Русия, както и в официалните изявления на руски генерали, те описват употребата на „фалшиви данни” и на „дестабилизираща пропаганда” като легитимни средства, а информацията – като „друг тип въоръжена сила”, аргументира се той.

Макрон пред Путин: Руски медии тиражират пропагандаФренският президент припомни на руския си колега какво се случи по време на кампанията

Кинг призова към бдителност.

„Целта да накараме хората да повярват, че дезинформацията е факт, е правдоподобна. И ако погледнем проучванията на общественото мнение, показващи как голям брой хора приемат очевидните дезинформации, разгласявани от прокремълските медии, ние трябва за жалост да направим заключението, че руската дезинформация може да бъде много ефикасна”, каза еврокомисарят за сигурността.

  • 5
    10
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре