Нямаме правни възражения срещу издигането на огради по границите на ЕС, но това не е трайно решение, защото само пренасочва мигрантските потоци. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпрос по повод издигнатите огради от Унгария, България и Испания.

Нормално е държавите да имат законодателство срещу неправомерното преминаване на техните граници, добави тя по повод юридическите промени в Унгария.

Докато не са предприети мерки за решаване на мигрантската криза на равнище ЕС, би могло държавите да предприемат самостоятелни действия, за да установят кой влиза на тяхна територия, поясни Берто, цитирана от БТА.

Тя допълни, че държавите от ЕС са длъжни при пристигане на мигранти да ги регистрират, да им вземат пръстови отпечатъци и да им предложат да подадат молби за получаването на статут.

По правилата на Шенген могат да бъдат налагани забрани за влизане в пространството без граничен контрол при извършени нарушения, уточни Берто по повод решението на Унгария да поставя "едногодишни черни печати" на някои мигранти.

Държавите по външните граници на Шенген са свободни да правят, каквото преценят за необходимо, за да запазят реда, обобщи говорителката.