Европейската комисия заяви днес, че няма страна от ЕС, която да е съобщила, че фирми под нейн контрол купуват петрол от "Ислямска държава". Така говорител на комисията отговори на въпрос дали институцията извършва проверка в тази посока по искане на Европейския парламент. Проверката бе възложена след предоставени данни от представител на ЕС в Ирак.

Досега ЕК не е получила доказателства, че икономически оператори нарушават режима на санкции срещу „Ал Кайда”, заяви говорител на комисията. Говорителят уточни, че режимът на санкции срещу „Ал Кайда” обхваща и „Ислямска държава”.

Комисията потвърди днес, че е получила писмо с възражения срещу разширението на газопровода "Северен поток". Говорител на институцията отказа да посочи кои са държавите, подписали писмото, както и техния брой. Ще отговорим, както на всяко друго получено писмо. Позицията ни за "Северен поток" не се е променила, добави говорителят. ЕК вече заяви, че всички енергийни проекти в ЕС трябва да отговорят на общностното законодателство.