Европейската комисия съобщи днес, че е изготвила ново предложение за бюджета на ЕС за догодина, като очаква то да бъде одобрено на декемврийската сесия на Европейския парламент.

Според новото предложение общностният бюджет за 2015 г. ще бъде 145,2 млрд. евро, т.е. с 1,8 на сто по-голям от бюджета за тази година. Предвижда се догодина да бъдат извършени плащания за 141,3 млрд. евро, което е с 0,7 на сто повече от плащанията за 2014 г.

Преговорите по новото предложение започват от следващата седмица със Съвета на ЕС и с ЕП.

В съобщението е цитирана заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която изразява надежда новото предложение да получи одобрение. "Казвала съм го досега и ще го повторя - това не е бюджет "за Брюксел", а за студенти, изследователи, неправителствени организации, за градовете и регионите в ЕС", добавя тя

Предстоящите преговори ще засягат както бюджета за догодина, така и темата за необходимите и все още неизвършени плащания по тазгодишния бюджет.

Ще се обсъдят още вноските за неплатените през годините сметки, които според някои възлизат на 30 милиарда евро. Комисията е предложила да покрие част от тези средства, като на преден план бъдат поставени научните изследвания, образованието и подкрепата за малкия и средния бизнес.

"Това няма да се отрази на националните бюджети заради неочакваните приходи, най-вече от глоби", наложени на компании, нарушили антитръстовите правила на ЕК, съобщи комисията.

Без споразумение за бюджета на 1 януари ЕС ще може да харчи само една дванадесета месечно от сегашния си бюджет, докато не се одобри новия бюджет.