Европейската комисия поиска разяснения от Белгия за решението й временно да възстанови проверките по френската граница, опасявайки се от евентуален приток на мигранти от френския пристанищен град Кале, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

В изпратено вчера писмо до белгийския премиер Шарл Мишел и вътрешния министър Ян Ямбон еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос ги упреква, че не са предупредили писмено ЕС за решението си да възстановят контрола, пише в. "Либр Белжик", публикувайки извадки от писмото.

"В случаи, които изискват незабавни действия, както изглежда описано във ваше писмо, се прилага чл. 25 от Кодекса на шенгенските граници, посочва еврокомисарят. В такъв случай контролът по границите може да се въведе за 10 дни", (а не един месец, смятано от 23 февруари, както реши белгийското правителство - бел. на АФП), допълни той.

Потвърждавам, че Комисията е изпратила писмо до белгийските власти с молба за разяснения относно уведомлението им за въвеждане на временен контрол, каза за АФП говорителката на ЕК Наташа Берто.

Разясненията се отнасят до законовата база, продължителността и аргументите за въвеждане на контрола, добави тя.

В отговор на писмото на Аврамопулос бе решено в понеделник да се свика среща между ЕК и канцеларията на Ян Ямбон, казаха от вътрешното министерство.