Европейската комисия уведоми „Гугъл” (Google) за предварителното си становище, че корпорацията е в нарушение на антимонополните правила на ЕС. Според Комисията фирмата злоупотребява със своето доминантно положение чрез налагане на ограничения на производителите на мобилни устройства за операционната система „Андроид” (Android), както и на операторите на мобилните мрежи, съобщи пресслужбата на ЕК.

Корпорацията е имала за цел да запази и укрепи доминиращата си позиция в сферата на онлайн търсенето, се твърди в предварителното становище на Комисията.

Причините за обвиненията са, че търсачката „Гугъл сърч” (Google Search) е предварително инсталирана, зададена е като услуга по подразбиране или пък е единствена опция за търсене в мобилните устройства, използващи "Андроид". По този начин конкурентните търсачки са лишени от достъп до пазара чрез други мобилни браузъри и операционни системи.

Снимка: Reuters

Комисията изтъква, че по този начин са ощетени и потребителите, защото конкуренцията в сферата се ограничава, а това води и до спад в иновациите в сферата.

Притесненията на ЕК са изразени във възражение, адресирано до „Алфабет” (Alphabet) – холдингът майка на „Гугъл”. Изпращането на възраженията обаче не предрешава изхода от разследането, подчертават експерти.  

"Наличието на конкурентен сектор на мобилния интернет е от все по-голямо значение за потребителите и предприемачите в Европа. Въз основа на нашето досегашно разследване считаме, че поведението на "Гугъл" лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги, както и възпрепятства иновациите от страна на други участници, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС", заяви еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.

Тези правила важат за всички дружества, които осъществяват дейност в Европа, припомни тя.

„Сега "Гугъл” има възможност да отговори на опасенията на Комисията", допълни Вестегер.

Анализатори припомнят, че над половината от интернет трафика, в световен мащаб,  минава през смартфони и таблети. Прогнозите са за засилване на тази тенденция.

Снимка: Reuters

Около 80 % от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с мобилната операционна система „Андроид”.

„Гугъл” предоставя лицензи за своята мобилна операционна система на производителите на мобилни устройства.

През април 2015 г. Европейската комисия откри производство във връзка с поведението на „Гугъл” спрямо операционната система и приложенията „Андроид”.

Според заключенията на Комисията делът на „Гугъл” в пазарите за услуги за интернет търсене, за подлежащи на лицензиране операционни системи за смартфони, както и за онлайн магазини за приложения за „Андроид” е над 90 % от Европейското икономическо пространство (ЕИП).