ЕК глоби „Скания” с 880 млн. евро
Санкцията е заради картел, в който са участвали още пет компании
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
картел
Еврокомисарят по конкуренцията Маргарете Вестагер Снимка: EPA

Европейската комисия глоби шведския производител на камиони „Скания” с 880 млн. евро заради картелно споразумение, в което са участвали още пет големи компании от бранша.

Другите пет – МАН, „Даймлер”, „Волво”, „Ивеко” и ДАФ, бяха глобени с общо 2,9 млрд. евро през 2016 г., но тогава „Скандия” беше изключена от разследването, на което отказа да сътрудничи.

Според ЕК картелът е действал 14 години. Шестте компании произвеждат 90% от средноголемите и тежките камиони, продавани в Европа.

Две от компаниите – МАН и „Скания” са собственост на „Фолксваген груп”, която беше разтърсена от друг огромен скандал преди години – свързан с фалшиви показания на дизеловите автомобили при проверка на емисиите изгорели газове. Т.нар. „Дизелгейт” костваше на „Фолксваген” милиарди долари и сериозен удар по реномето на марката.  

"Фолксваген" е готов да плати още 4,3 милиарда долара и да признае вината за "Дизелгейт"Компанията призна, че е оборудвала 11 млн. автомобила по света със софтуер, който манипулирал данните за вредни емисии в атмосферата

От шестте компании, уличени в картел сега, само МАН се отървава без глоба, тъй като разследването започна по негов сигнал, а останалите компании получиха по 10% намаление на санкциите си, тъй като са сътрудничили на разследването.

Глобата на „Скания” е втората по големина, след тази на „Даймлер”, който беше глобен с 1,01 млрд. евро.

„Скания” обаче отрича да е направила нещо нередно и тъй като не се съгласи да уреди случая като останалите, ще може да го обжалва в съда.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре