Европейската комисия изрази днес готовност чрез централата си в Брюксел и представителството си в Париж да опровергава лъжите, които може да съпътстват кампанията за избор на президент на Франция до балотажа на 7 май. Това съобщи днес говорител на комисията.

Защитата на нашите ценности и на истината не е кампания, поясни говорителят, попитан дали ЕК се включва в предизборната надпревара. Изборът е между това, което е Европа и онова, което би я разрушило, обобщи той по повод резултатите от вчерашния първи кръг и излъчването на двамата водачи – Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

По повод поздравленията, отправени още снощи от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до Макрон, говорителят поясни, че Юнкер е поздравил кандидата, защитил Европа. Не правим кампания, не участваме в кампания. В Брюксел и Париж можем да преборим митовете и неистините, ако е необходимо, поясни говорителят.

Франция е стълб на ЕС, държава-основател, която символизира всички ценности на европейското приобщаване. Искрено вярваме, че ще има голям обществен разговор за Европа в двете седмици до втория кръг на изборите.

Юнкер не е кандидат във френските избори. Когато изборът е сведен до защитаване и разрушаване на Европа, съвсем очевидно е какво би избрал Юнкер, заяви говорителят.