Европейската комисия съобщи днес, че дава Германия на Съда на ЕС заради недостатъчен контрол на проверките за сигурност на някои от летищата в страната. Според комисията Германия не изпълнява задължението за редовно наблюдение на всички мерки за авиационна сигурност на някои летища, както се изисква от законодателството на ЕС.

Мерките за сигурност целят предотвратяването на престъпни действия и особено защита на летищата и самолетите срещу терористични нападения с оръжия или взривни вещества. Проверките на ЕК са показали, че Германия не спазва минималната честота и обхвата на проверките, изисквани от законодателството на ЕС.

Тези проверки са нужни за бързото откриване и преодоляване на евентуални недостатъци в прилагането на мерките за сигурност, както и за да може летищата, авиокомпаниите и другите съответни организации да спазват общите стандарти на ЕС.

Този иск не означава, че германските летища не са взели подходящите мерки за сигурност, поясни ЕК. Загрижеността на комисията е свързана с начина, по който страната извършва проверките, изисквани съгласно законодателството на ЕС.

Решението не е пряко свързано с обстоятелствата около катастрофата през март на самолет на "Джърман уингс" във Франция, уточни говорител на комисията. Следствието досега установи, че процедурите за проверка на здравето на германските екипажи не са възпрепятствали възможността пилот с психически проблеми да поеме управлението на полета и да разбие умишлено самолета.