България отбелязва напредък в резултатите, отчитащи основните умения, придобити чрез образователната система, но е необходимо да подобри допълнително качеството на системата на училищното и висшето образование, за да отговори на нуждите на пазара на труда. Това е записано в доклад на Европейската комисия, представен днес.

Според текста достъпът до образование за децата в неравнопоставено положение, особено ромите, остава предизвикателство. ЕК определя качеството на професионалното образование у нас като недостатъчно. Уточнява се, че делът на пълнолетните българи, които учат, е сред най-ниските в ЕС.

В общ план обзорът на ЕС на образованието и обучението за 2015 г. показва, че по-голям брой държави са достигнали своите цели за увеличаване на броя на учещите, завършващи по-високи нива на образование, както и целите за свеждане до минимум на броя на преждевременно напускащите училище.

Обзорът показва, че при 15-годишните с нисък социално-икономически статус вероятността да не придобият основни умения, като езикова и математическа грамотност, е пет пъти по-голяма в сравнение с връстниците им от по-заможните социални слоеве.

Бюджетът за средното образование за 2016 г. е увеличен със 139 млн. лв., като миналата година увеличението за средното образование беше с около 129 милиона лева, заяви в четвъртък председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Образователната парламентарна комисия прие в сряда за първо гласуване бюджета за средно и висше образование, и за наука за 2016 г., който е 3 120 500 000 лева или 3,5 процента от БВП. През 2015 г. процентът за цялото образование от БВП е 3,2, припомни Такева.

3,5 процента от БВП е изключително нисък процент, спрямо европейските нива, но в член 281 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано, че от 2017 г. процентът от БВП за образование не може да бъде намаляван спрямо предходната година, коментира Такева.

Затова е необходимо през втората половина на 2016 г. да бъдат отпуснати още 22 милиона лева допълнително, за да може да бъдат обезпечени дейностите в новия Закон за училищното образование, посочи председателят на СБУ.