Подходът, използван от Австралия към мигрантите, не е пример за Европейския съюз, заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Австралия не е пример за нас, европейската политика за убежището и миграцията е изцяло съобразена с международното право, което изключва отблъскването, и това няма да се промени, допълни говорителят. Имаме много ясно виждане кои решения в тази област могат да служат за пример и политиката на Австралия не е сред тях, допълни той.

По последни данни на ЕК досега едва 18 сирийци са върнати от Гърция в Турция по силата на споразумението между ЕС и Анкара в областта на миграцията.

Комисията отбеляза, че върнатите обратно сирийци не са подали молби за убежище в Гърция.

В отговор на въпрос говорител на ЕК посочи, че няма информация за прекратяване на споразумението за реадмисия ЕС-Турция.

„Процедурно всички изисквания за пълното прилагане на споразумението са налице. Трябва да видим пълното приложение на споразумението, за да бъде отчетен напредък в процеса за отпадане на визите за турските граждани”, допълни той.

Изказването става ден след като австрийският министър на външните работи Себастиан Курц предложи в страната да  бъдат не допускани до границите на Европа по австралийски образец.

Според политиката на Канбера мигрантите, които се опитват да достигнат страната с лодка, биват или връщани в държавите, от където идват, или биват изпратени в концентрационни лагери в страни на Тихия океан – като Науру и Папуа-Нова Гвинея. Те са държани в концентрационните лагери за неопределено време, докато се обработват документите им. Системата на Австралия е силно критикувана от правозащитни организации. Има множество съобщения за изнасилвания и самоубийства сред задържаните.

Според министъра мигрантите следва да бъдат връщани обратно или интернирани на острови.