Египетски пътнически самолет с 66 души на борда изчезна от радарите. Той е изпълнявал полет от Париж до Кайро.

Според египетските авиационни власти самолетът най-вероятно се е разбил в морето, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на говорител на египетската гражданска авиация за телевизия Скай нюз Арабия. Информацията е неофициална.

Самолетът се е разбил край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирал в египетското въздушно пространство, заяви за Франс прес източник от гръцката гражданска авиация.

Снимка: БГНЕС

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

Възможността за терористичен акт е твърде вероятна, особено като се има предвид, че Франция и Египет са сред основните цели на организацията Ислямска държава. Напрежението в Париж е голямо след инцидента, който се случва по-малко от месец преди началото на Евро 2016 във Франция, предаде кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

"На този етап не можем да изключим, нито да потвърдим нищо. Трябва да приключат издирвателните операции, за да знаем причината", каза той в отговор на въпрос дали изключва възможността разбиването на самолета да е терористичен акт.

Седем души е бил екипажът на борда.

Спасителните служби на египетските въоръжени сили са докладвали, че са получили сигнал за бедствие от изчезналия самолет в 4.26 часа местно време, съобщиха официално от авиокомпанията. Не се посочва обаче от какъв характер е било бедствието. Египетските военни обаче опровергаха тази информация в официално съобщение.

Властите в Египет са започнала операция по издирването на машината в района на Средиземно море.

От авиокомпанията "Иджипт Еър" съобщиха, че самолетът се е намирал на височина от 11 000 метра.

Самолетът е изчезнал днес от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство, съобщи ръководителят на отдела за гражданска авиация на Гърция Костас Лидзеракис, цитиран от Ройтерс. 

Гръцките авиодиспечери са говорили за последно с пилота над остров Кеа. "Пилотът не е споменал за никакви проблеми", заяви Лидзеракис.

Летателната машина е напуснала гръцкото въздушно пространство в 3,27 часа местно време и е влязла в египетското. Две минути по-късно е изчезнала от радарите.

Имаше и сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ под пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

Си Ен Ен предаде, че по неофициална информация в екипажа е имало и трима охранители. Присъствието на  служители по сигурността на борда не е обичайно за рутинен полет, коментират авиационни експерти.

Роднини на пътниците вече започнаха да се събират на летището в Кайро.

Снимка: БГНЕС

„В постоянен контакт сме с цивилните и военните египетски власти. Те вече са изпратили в района самолети за издирване, Франция също е готова да изпрати подкрепа, ако египетското правителство поиска. На този етап нито една хипотеза за причините за изчезването на самолета не може да бъде отхвърлена“, заяви френският премиер Манюел Валс.

  • Откриха доказателства за взрив на падналия в морето египетски самолет
  • Възстановиха данните от едната черна кутия на падналия египетски самолет
  • И двете черни кутии на падналия египетски самолет са силно повредени
  • Откриха и втората черна кутия на египетския самолет
  • Сигнал е засечен в Средиземно море, вероятно от разбилия се самолет на „Иджипт еър”
  • Черната кутия на падналия самолет на "Иджипт еър" може да бъде намерена след поне 12 дни
  • Хотелите в Египет поевтиняха след падането на самолета на „Иджипт еър“
  • Кайро отново отрича за атентат в небето над Средиземно море
  • На борда на падналия египетски самолет най-вероятно е имало бомба
  • Късметлия изпусал фаталния полет на „Иджипт еър“