Египетски съд обяви днес палестинското движение „Хамас” за терористична организация, съобщи Франс прес.

В края на януари египетското правосъдие обяви за "терористично" военното крило на палестинското движение Хамас - Бригадите "Изедин ал Касам". То беше обвинено, че подкрепя джихадисткия бунт в Синай.

През март миналата година египетски съд забрани на дейността на Хамас на египетска територия и нареди да се замразят активите на движението.

Позор

От „Хамас” заявиха, че обявяването на движението за терористична организация е "позор, петнящ името на Египет".

„Това е отчаян опит за износ на египетските кризи и опасно настъпление срещу палестинския народ и палестинските сили за съпротива”, заяви говорителят на „Хамас” в Газа, Сами Абу Зухри.

Решението на египетският съд няма да повлияе върху движението, което се ползва с уважението на цялата нация и на нейните лидери, посочват „Хамас” в изявление, цитирано от Ройтерс.

Междувременно

Египетският съд осъди днес на доживотен затвор лидерите на забраненото в страната движение "Мюсюлмански братя" заради убийството на участници в антиислямистките протести преди повече от година, предадоха световните агенции.

Сред осъдените са духовният наставник на движението Мохамед Бадия и вторият човек в организацията Хайрат аш Шатер.

Делото е свързано с кървавите сблъсъци през нощта срещу 1 юли 2013 г. Тогава централата на движението в столичния район Мукатам бе нападната от противници на сваления по-късно президент Мохамед Морси, които замеряха сградата с камъни и запалителни бомби.

Полицията не се намеси и охраната на централата откри огън по демонстрантите, които отвърнаха на стрелбата. В резултат загинаха девет души, а около 90 бяха ранени. Експертизата показа, че много от жертвите са били убити с изстрел в главата.