Съд в Кайро осъди днес на три години строг затвор тримата журналисти от катарския ТВ канал „Ал Джазира”, предаде АФП.

Австралиецът Питър Грест, канадецът Мохамед Фахми и египтянинът Бахер Мохамед бяха признати за виновни, че „са разпространявали неверни информации“ и са работили в Кайро без необходимите разрешителни.

Репортерите бяха обвинени, че в отразяването на събитията в Египет са подкрепяли „Мюсюлманските братя” – организацията на сваления през 2013 г. от египетската армия бивш президент ислямист Мохамед Морси.

Присъдите бяха произнесени въпреки призивите за международната общност това да не се случва. Според Комитета за защита на журналистите поне 18 журналисти са зад решетките в Египет, главно по обвинение, че са членували в „Мюсюлманските братя”.

Фахми и Мохамед присъстваха в съда, а Грест беше осъден задочно, след като беше екстрадиран през февруари.

Адвокатът на Бахер Мохамед, Амал Клуни, призова египетския президент да помилва журналистите. „Днешната присъда изпраща много опасно послание в Египет. Послание, че журналисти могат да бъдат пращани в затвора, защото просто си вършат работата и отразяват правдиво новините”, коментира тя.

При първия процес срещу тях журналистите получиха наказания от по между 7 и 10 години лишаване от свобода. Касационният съд обаче поиска повторен процес, а междувременно Грест беше екстрадиран в родината си. Фахми се отказа от египетското си гражданство, за да може да се възползва от статута си на канадски гражданин.

След присъдата „Ал Джазира” заяви, че осъждането на трима нейни репортери в Египет по обвинения в предаване на неверни новини, е "противно на логиката и здравия разум", съобщи ДПА.

„Нашите колеги Бахер Мохамед и Мохамед Фахми сега ще трябва да се върнат в затвора, а Питър Грест е осъден задочно”, каза генералният директор на телевизията Мостефа Суаг. „Цялото дело е силно политизирано и не е водено по свободен и честен начин”, заяви той.

Семейството на Фахми каза, че е "съсипано" от осъждането му на три години затвор и ще се опита да постигне депортирането му в Канада, където той има гражданство. „Не можем да повярваме, че това отново се случва, даже след като техническата комисия на самия съд каза, че не е имало фалшификация (в работата на журналистите)”, заяви неговият брат Адел.

Правозащитните организации „Амнести интернешънъл” и „Репортери без граници” разкритикуваха осъждането на журналистите.

„Амнести интернешънъл” определи присъдите като „обида за правосъдието, оповестяваща края на свободата на изразяване в Египет”. „Фактът, че двама от тези журналисти сега рискуват да отидат в затвора след два доста нечестни процеса, е подигравка с правосъдието в Египет”, заяви организацията.

„За тези, които още не знаеха, този доста нечестен процес показва крещящото незачитане на медийната свобода в Египет, където границите се прекрачват всеки ден”, посочват и от „Репортери без граници”.