Извършеното снощи нападение срещу хотел "Бела виста ризорт" в Хургада е опит за грабеж, а не терористична атака. Това заяви египетският министър на туризма Хишам Зазу, предаде ТАСС.

"Във всеки случай подобни инциденти могат да имат крайно негативни последствия за египетския туризъм и да провалят всички усилия на властите за привличане на чуждестранни туристи в страната", отбеляза той.

Зазу посочи, че представители на неговото ведомство са посетили в болницата пострадалите от нападението и са се уверили, че получените от туристите наранявания не са тежки, както и че те ще бъдат изписани.

По-рано говорител на египетските здравни власти каза пред ТАСС, че в резултат на атаката са ранени семейна двойка от Австрия, както и гражданин на Швеция.

Ранените са настанени в болница и са в стабилно състояние, съобщават медните власти.

Двама предполагаеми бойци са ранили с ножове трима чуждестранни туристи в хотела, двама австрийци и швед, съобщи египетското министерство на вътрешните работи, цитирано от Асошиейтед прес.

Служители на силите за сигурност открили огън по двамата нападатели, като убилия единия и ранили тежко другия, се казва още в изявлението на ведомството.

То посочва, че двама мъже, въоръжени с ножове, са влезли в ресторант в хотела и са нападнали туристите.

Министерството съобщава, че убитият нападател е 21-годишният Мохамад Хасан Мохамед Махфуз, студент от каирския квартал Гиза. Ведомството допълва, че двамата са били въоръжени с ножове и с въздушно оръжие.

Първоначално представители на силите за сигурност заявиха, че нападателите са ранили двама туристи, датчанин и германец, но подобни несъответствия са често срещани във времето непосредствено след терористични нападения, отбелязва Асошиейтед прес.