Киберактивисти от групата Anonymous обявиха война на групировката „Ислямска държава” в отговор на серията атентати в Париж, при които над 130 души загинаха.

В същото време, друга фракция на „анонимните” обяви кръвопролитията за дело на западните държави.

Джихадисти, треперете

В първото видео, публикувано скоро след атаките, маскиран активист обявява на френски, че членовете на „Ислямска държава” ще бъдат издирени в рамките на мащабна операция, която цели „да обедини човечеството”.

„Анонимни” от целия свят ще ви подгонят. Трябва да знаете, че ще ви намерим и няма да ви оставим на мира. Ще започнем най-мащабната операция срещу нас. Очаквайте мощни кибератаки, обявена е война. Гответе се”, казва говорителят на Anonymous.

Той е категоричен, че „французите са по-силни от вас и ще излязат от това зверство още по-силни”.

Видеото е гледано над милион пъти.

„Анонимните” се борят с пропагандната машина на джихадистите от месеци, като помагат на платформи като Twitter да откриват и премахват профили, в които се възхваляват „Ислямска държава” и екстремизмът.

Те вече един път декларираха, че застават зад френския народ в началото на годината – по време на атаките срещу „Шарли ебдо”.

Случайност? Не мислим!

Друг акаунт на Anonymous публикува видео с коренно различно послание във връзка с атаките срещу Париж.

„След критически анализ, почти всяка голяма терористична атака се оказва спонсорирана от конкретна държава „операция под чужд флаг”. Няма никакво основание да се смята, че сега е по-различно”, пише в комюникето на активистите, прочетено от компютърна програма.

Те задават въпроса кой печели от атентатите и веднага дават отговор: „Авторитарните кръгове, ционистите, милитаристите и работещите за Новия световен ред”.

Според тях се готви Трета световна война срещу Русия и Китай и сега е необходимо да бъдат потиснати всякакви форми на критично мислене и неподчинение.

„Може би всичко това е съвпадение. Може би това е атака, извършена от гневни мюсюлмани. Може би този път отзад не стои държава”, разсъждават от Anonymous, като веднага извеждат аргумент срещу това – Русия, а не Франция се борела активно с ИДИЛ, която била „изкуствено създадена” мюсюлманска организация.

Кой кой е

Anonymous има децентрализирана структура и практически всеки може да застане под знамената им.

Поради тази причина и някои киберактивисти се обявяват за „анонимни”, макар да нямат абсолютно нищо общо с хората, извършили големите атаки срещу правителства и компании по света.

У нас също не може да се говори за единни Anonymous. През последните месеци по-активни са „анонимните” с проруски и силно антиамерикански убеждения.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел