1,3 % от населението в Източна Европа се е изнесло във Великобритания. Това съобщава британският "Дейли мейл", позовавайки се на данни на Оксфордския университет.

Това означава, че 1 на 75 от тези, които са родени в 8-те бивши комунистически държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, живеят във Великобритания - реалният им брой вероятно е по-висок, тъй като данните са от преди три години.

За някои страни индивидуално броят на техни граждани, които живеят на Острова, е по-висок. 1 на 30 литовци в Европа сега живеят във Великобритания, както и 1 на 30 латвийци, 1 на 60 поляци.

Британското издание отбелязва, че броят на емигрантите от Румъния и България също продължава да се увеличава. Въпреки това - за сравнение - едва един на всеки 210 българи и румънци е емигрирал в Обединеното кралство.

Данните показват, че Великобритания е дала гражданство на повече мигранти от всяка друга страна на ЕС - на 193 хиляди души с чужда националност е даден британски паспорт за 2012 година.

Според обществено допитване обаче имиграцията е едзин от двата най-големи проблемни въпроса. Между 2004-та и 2013-та емигрантите от Източна Европа във Великобритания са се увеличили с 544 % - от 167 хиляди до 1 077 000.

„Дейли мейл" отбелязва, че политиците в Източна Европа разглеждат въпроса като „изтичане на мозъци" и така са го повдигнали по време на разговори с премиера на Великобритания Дейвид Камерън.