Точно преди една година, на 18 март 2014 г., руският президент Владимир Путин подписа договора за приемане в Руската федерация на Република Крим. Това стана два дни след като на 16 март 97% от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Руската федерация, напомня агенция Франс прес.

Референдумът, приветстван от Русия, беше определен от Запада като незаконен. Последваха западни санкции срещу руски и кримски представители.

Анексията на Крим от Русия подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас, отбелязва Франс прес. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Днешният ден в Крим е обявен за неработен. Тържествата за присъединяването на полуострова започнаха още от 16 март.

Днес в Москва ще има и голям концерт. Той ще се състои близо до Кремъл и ще е под надслова: "Ние всички сме заедно". Крим, който е силно зависим от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването с храни.

До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето позволява. Въпреки това 82% от кримчаните подкрепят присъединяването към Русия, според социологическо допитване, публикувано през февруари, посочва Франс прес.

Преди година анексията на Крим беше приветствана в Русия, където мнозина смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна, извършено от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., отбелязва Франс прес.

Решението на Путин да анексира Крим към Русия позволи на руския президент да се радва на рекордно високо обществено доверие. Според неотдавнашни допитвания то достига около 90 процента.

Но заради наложените на Москва западни санкции в Русия се надигат гласове дали цената за присъединяването на Крим не е прекалено висока. "Крим си е наш, разбира се, но колко време ще трябва да плащаме цената за това и колко нули ще има накрая на сметката. Дори Путин не може да отговори на този въпрос", написа в понеделник в. "Московски комсомолец".

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната