Измина малко повече от година от анексирането на Крим от Русия. Тогава президентът Владимир Путин и лидерите в Крим постигнаха съгласие по присъединяването на полуострова, необходимо обаче им беше одобрението на парламента. Едва ли някой се е съмнявал, че това ще се случи. Решението мина с 443 гласа „за”. Само един депутат гласува „против” (още един се въздържа).

Така започва статия в Washington Post за Иля Пономарьов – депутатът от Руската дума от Новосибирск (трятият по големина град в страната), който не одобри анексирането на Крим. 12 месеца по-късно той не е нито в Новосибирск, нито в Москва. Пономарьов е в САЩ, където ефективно се превърна в изгнаник.

Е, виждате, че съм тук. Това е последствието”, отговаря на въпрос как е повлиял негативният му вот.

Миналото лято, след период на забележително обществено демонизиране след гласуването за Крим (билборд в центъра на Москва го описва като "национален предател"), Пономарьов е в Калифорния. Тогава му е съобщено, че срещу него е издадена забрана да се върне в страната. Това решение е обосновано с граждански иск, според който той е взел неправомерно пари от компания за технологично развитие. Пономарьов обяснява тази мярка така - руската държава използва законодателството и хората в страната, за да го държи извън нея.

Имунитетът на Пономарьов заради позицията му, го спасява от разследване, но го изважда извън картината. Но не съвсем – депутатът успява да върне картата си за гласуване обратно в Москва и така продължава да функционира политически, макар и задочно. "Не мисля, че искат да се създадат друг политически мъченик", добавя той.

Руското опозиционно движение със сигурност не се нуждае от повече мъченици, потвърждава и изданието. Блогърът Алексей Навални прекара една година под домашен арест. Олигархът и изявен критик на Путин Михаил Ходорковски изгуби десетилетие от живота си в руски затворнически лагери и като Пономарьов също е изгнаник. Дългогодишният лидер на опозицията Борис Немцов бе застрелян в Москва този месец.

Пономарьов твърди, че не е изненадан, от убийството му, не е очаквал обаче жертва да е човек с висок профил като Немцов. "Посланието е предимно за Запада", заявява той и допълва , че убийството вероятно е обвързано с политически съперничества между хора, близки до Путин.

В сравнение с посочените лидери на опозицията, Пономарьов се размина леко, но все пак е в нестабилна ситуация, пише Washington Post. Неговите деца все още са в Русия, съпругата му скоро избяга от страната заради опасения за безопасността й. Пономарьов сега прекарва повечето от времето си в Калифорния, но тъй като е с туристическа виза, трябва да се придържа към строг набор от правила, за да запази мястото си в руския парламент. "По закон ми е забранено да имам банкова сметка тук", казва той и добавя: "Мога да ви кажа, че без сметка, в САЩ е изключително трудно да се живее".

На фона на тежката ситуация за опозиционното движение в Русия Пономарьов не е уверен, че западна намеса наистина може да помогне: "Каквато и намеса да има в Русия, тя определено е контрапродуктивна. Каквото и да докоснете, то се превръща в прах в най-добрия случай". Вместо това, той смята, че Западът трябва да се съсредоточи върху подпомагането на Украйна, дори и с въоръжаване. "Сега намесата на Запада е свързвана с мизерия, хаос и корупция, и това е, което виждаме в Украйна. Ако Украйна стане успешна държава, това би било доказателство, че намесата на Запада може да бъде продуктивна”, казва депутатът. Според него икономическите санкции срещу Русия трябва да се разширят и да засегнат всички държавни служители и техните семейства.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната