ЕБВР: Правителството може да оттегли своя представител Калин Митрев от институцията
Финансовият министър обясни вчера, че банката трябва да предприеме съответни действия срещу Митрев
  • Последни
  • Най-четени

  • 0
    0
Калин Митрев

Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон отговори на запитванията на български медии във връзка с разследването на „Гардиън” за така наречената "Азербайджанска пералня", в което беше замесен и съпругът на Ирина Бокова – Калин Митрев.

Отговорът е, че правителството може да оттегли своя представител Калин Митрев от институцията, ако прецени.

„Гардиън”: Съпругът на Ирина Бокова е замесен в мащабна схема за пране на париРазследването на т.нар. „Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания на стойност близо 2,9 млрд. долара за лобиране в Европа, купуване на луксозни стоки и пране на пари

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обясни, че банката трябва да предприеме съответни действия срещу Митрев, ако прецени, че са нарушени нейните правила.

Според прес-директора на банката в Лондон Джонатън Чарлз – Калин Митрев не е служител на институцията, а дипломат, назначен и изпратен от българското правителство.

В този смисъл той може да бъде отзован от София. Самата банка също разглеждала сериозно изнесените от "Гардиън" факти в аферата.

Самият Митрев няколко пъти обясни, че е получил средства законно и легално като консултант преди встъпването си в банката и за тях са платени всички дължими данъци.

  • 0
    0
Още по темата