Джулиан Асандж е получил граждански идентификационен номер в Еквадор
Ройтерс е открил регистрация на „Джулиан Пол Асандж“ в гражданския регистър на Еквадор, който включва само еквадорски граждани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Джулиан Асандж
Снимка: Reuters

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който от над пет години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, е получил граждански идентификационен номер от южноамериканската страна, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Ройтерс е открил регистрация на „Джулиан Пол Асандж“ в гражданския регистър на Еквадор, който включва само еквадорски граждани.

Според в. „Универсо“ номерът е 1729926483 и отговаря на провинция Пинчинча в централната част на Еквадор. Възможно е на Асандж да е бил издаден и паспорт, пише изданието.

Говорител на регистрационните служби обаче отказа да коментира дали това означава, че той е получил гражданство. След публикуването на информацията еквадорското министерство на външните работи заяви, че няма да отговаря на „слухове, изкривена или извадена от контекста информация“ по случая на Асандж.

Джулиан Асандж може да бъде изгонен от посолството на ЕквадорНастоящото правителство намекна, че е недоволно от престоя на Асандж при тях

Австралиецът живее в малък кабинет в еквадорското посолство, след като Кито му предостави убежище през 2012 г., когато Швеция го разследваше за сексуални престъпления. Шведските власти оттеглиха обвиненията, но Асандж посочва, че се страхува да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради публикуването на поверителни документи за войните в Ирак и Афганистан на онлайн платформата.

Същевременно днес говорител на Форин офис съобщи, че британското правителство е отхвърлило отправена от Еквадор молба да предостави дипломатически статут на основателя на „Уикилийкс“.

Посолството на Еквадор в Лондон спря интернета на Джулиан АсанджТова стана, след като в „Уикилийкс” бяха публикувани поверителния имейли на Демократическата партия на САЩ

„Правителството на Еквадор отправи наскоро молба на г-н Асандж да бъде предоставен дипломатически статут тук, във Великобритания. Обединеното кралство не одобри тази молба и не преговаря по въпроса“, каза говорителят.

По думите му единственият начин за Асандж проблемът да бъде решен е да напусне посолството и да се изправи пред съда.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре