Милиардерът Джордж Сорос разкритикува технологичните „монополи” като „Фейсбук” и „Гугъл”, наричайки ги заплаха за демокрацията.

Според 87-годишния финансист социалните медии са „пречка за иновациите”, но пък дните на подобни платформи са преброени, тъй като държавите ще въведат по-сериозно данъчно облагане и регулации на бизнеса им.

Според Сорос технологичните гиганти имат „безпрецедентен и трансформиращ” ефект, а властта да влияят на вниманието на публиката се концентрира в няколко компании.

Това ще има сериозни политически последствия и вече е изиграло голяма роля при изборите за президент в САЩ, посочи той.

Финансистът обаче е похвали европейския комисар по конкуренцията Маргарете Вестагер.

Според него ЕС, който няма „собствени” технологични гиганти, е в най-добра позиция да защити обществото от тях – за разлика от американските институции, които са твърде слаби. Европейската комисия, например, е известна със сериозните глобите, налагани на гиганти като „Гугъл”, „Амазон” и „Епъл”.

Интернет монополите нямат нито волята, нито склонността да предпазват обществото от последствията на своите действия, подчертава още Сорос.  

Според милиардера, финансирал множество проекти за отворено общество, отворените общества са в криза, докато различни форми на диктатури и мафиотски държави, най-големият пример за които е Путинова Русия, са във възход.

Сорос коментира и ситуацията в САЩ, където според него, президентът Доналд Тръмп, няма да може изкара мандата си.