Американският държавен секретар Джон Кери каза, че икономическите санкции срещу Русия ще останат в сила, докато не бъде напълно приложено минското мирно споразумение за Украйна, предаде ДПА.

"Русия е изправена пред един прост избор: напълно да приложи договореностите от Минск или да продължи да бъде подложена на вредни за икономиката санкции", заяви Кери на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Пътят към облекчаване на санкциите е ясен: изтегляне на оръжията и войските от Донбас; осигуряване на връщането на всички украински пленници; позволяване на пълен хуманитарен достъп до завзетите територии; подкрепяне на свободни и честни избори под международно наблюдение в Донбас съгласно украинското законодателство; и възстановяване на контрола на Украйна върху нейната страна на международната граница", заяви той.

Кери остро разкритикува Русия за действията й в Украйна и Сирия, като я обвини в "нееднократна агресия" и в двете страни, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите му Москва не се съобразява с волята на международната общност, като поддържа сепаратистите в Източна Украйна и осъществява военна операция в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад. Той похвали европейските страни за това, че твърдо се придържат към санкциите във връзка с Украйна, и призова Русия да действа добросъвестно за постигане на примирие в Сирия и да позволи политически преход.

Според него Москва трябва да коригира военната си подкрепа за Асад, като не атакува поддържани от Запада групи в Сирия, за да може да влезе в сила договореното от световните сили прекратяване на бойните действия, отбелязва ДПА.

"Досега огромното мнозинство от руските нападения са срещу легитимни опозиционни групи. Ако иска да се придържа към споразумението, с което се е ангажирала, Русия трябва да промени целите си", заяви Кери.

"Цялата Международна група за подкрепа на Сирия, включително Русия, ще работи за осъществяването на това", каза той, имайки предвид споразумението за постигане на прекратяване на военните действия до седмица.

Той определи като "напълно погрешни" твърденията за скорошно разпадане на атлантическото сътрудничество и подчерта, че САЩ продължават да подкрепят Европа, посочва ТАСС.

По думите му Вашингтон иска Великобритания да остане в Европейския съюз. "САЩ са заинтересовани от вашия успех - запазване на силна Великобритания в силен ЕС", каза Кери.