Канадецът Джон Ридсдъл, бивш изпълнителен директор в минната индустрия, е бил екзекутиран на Филипините от бойци на екстремистката групировка „Абу Саяф”, която го беше отвлякла през септември миналата година, потвърди канадското правителство, цитирано от „Ройтерс”.

Преди това филипинската армия заяви, че отрязаната глава на канадеца е била открита на отдалечен остров пет часа след като изтече срокът за плащане на откуп, след който ислямистите заплашиха, че ще екзекутират един от четирима държани от тях заложници.

Освен Ридсдъл те държат още един канадец, един норвежец и една филипинка.

Говорител на „Абу Саяф” беше заплашил, че един от четиримата пленници ще бъде обезглавен днес, ако до 15:00 ч. следобед местно време не бъдат изплатени по 300 милиона песос (6,4 милиона долара) за всеки от тях.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо осъди убийството на канадски гражданин, предаде Асошиейтед прес.

Трюдо потвърди, че жертвата е 68-годишният Джон Ридсдъл от Калгари, провинция Алберта.

Ридсдъл е бил един от четиримата туристи, които бяха отвлечени през септември от групировката "Абу Саяф". Другите трима са канадец, норвежец и филипинка.

На 15 април похитителите публикуваха видео, в което Ридсдъл и другият канадец - Робърт Хол, поискаха от канадското правителство за плати откупа на 25 април.

„Абу Саяф” е основана през 1991 г. Групировката, която неотдавна положи клетва за вярност на "Ислямска държава", обявява за своя цел създаване на халифат в южните райони на Филипините.