Онези, които познават Мохамед Емуази, по-известен като Джихадиста Джон – екзекутора от „Ислямска държава”, разказват как от обикновено британско момче с кувейтки корени е станалo опасен палач.

Бивш учител на Емузи, ексработодател и свързан с „Ислямска държава” мъж са само част от хората, които внесоха известна яснота около личността на 26-годишния мъж, чиято самоличност беше разкрита преди дни.

Джо Шътър дошла да преподава в британско училище, когато Мохамед бил на 14. Тя го помни като тихо и усърдно дете, което обаче имало известни проблеми и било тормозено от останалите ученици.

По думите й пред Би Би Си, той се справил с трудностите и влязъл в университета, в който искал. Все пак преподавателката признава, че Емуази останал антисоциален и нямал много приятели.

След завършване на висшето си образование, Мохамед започнал работа за кувейтска IT компания, пише „Гардиън”. Бившият му началник го описва като тих, но изключително добър служител.

Добавя, че Мохамед бил най-добрият във фирмала. Разбирал се с клиентите, бил спокоен, изпълнителен и отговорен.

Абу Айман, който бил в редиците на джихадистите, разказва, че Мохамед е странен и студен човек. „Професионални психолози” в редиците на ислямистите избирали кой от бойците да придобие известност и кой – не. Айман разказва още за хора, които се присъединили към „Ислямска държава” именно заради извършените от Емуази екзекуции.

По думите на Айман, Мохамед е знаменитост, чиято функция е да привлича мюсюлмани от Европа.

По информация на АВС, майката на Джихадиста Джон го разпознала още след първото разпространено видео, в което той обезглавява човек. Родителите на Емуази са разпитани в Кувейт. Те казали на властите, че за последно се чули със сина си в средата на 2013 г., когато им се обадил от Турция. Казал, че отива да върши хуманитарна дейност в Сирия. Вместо това се присъединил към „Ислямска държава”. Оттогава баща му, който е бивш полицай, чака вест, че синът му е убит.