Сирийски джихадист от „Ислямска държава” (ИД) екзекутира публично майка си, която искала да го накара да напусне групировката, предадоха АФП и Ройтерс, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Майката на 20-годишния джихадист била 40-годишна пощенска служителка. Тя изминала 50 км от селището Табака, където е живеела, до сирийския град Ракка – фактическата столица на джихадистите, за да помоли сина си да си тръгне с нея. Обяснила, че се страхува той да не загине при бомбардировките на водената от САЩ коалиция.

Младежът информирал началниците си и те арестували жената.

Вчера той собственоръчно я екзекутирал с изстрел в главата пред стотина души, събрали се на площад пред пощата.

Джихадистът се е сражавал в редиците на умерената Свободна сирийска армия, а после с Фронта „Ан Нусра”, сирийския клон на „Ал Кайда”, преди да се присъедини към ИД.

„Ислямска държава” е известна с извършваните жестокости,

особено с екзекуциите чрез обезглавяване или изгаряне, и с унищожаването на обекти на световното културно наследство, припомня АФП.

Групировката контролира обширни части от Сирия и Ирак и е екзекутирала стотици хора, обвинени в сътрудничество с враговете ѝ или в неспазване на нейната ултраконсервативна версия на исляма.

По данни на СЦНЧП „Ислямска държава” е екзекутирала над 2000 сирийски мирни граждани за 18-те месеца от обявяването на халифат на територията, която контролира. Някои от тях са били екзекутирани за хомосексуалност, практикуване на магия или вероотстъпничество.

По БТА