Американският министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс се оттегли от разследването на ФБР за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ и обяви, че няма да участва в каквото и да е разследване на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Това става, след като той беше обвинен, че е лъжесвидетелствал при изслушването за утвърждаването му на министерския пост, когато отрече да е имал контакти с руснаци по време на кандидат-президентската кампания в САЩ.

„Реших да си направя отвод от всяко текущо или бъдещо разследване, което би засегнало кампанията на президента на Съединените щати“, каза пред журналисти Сешънс.

Той повтори, че не се е срещал с руснаци, за да обсъжда политическа кампания, за която Москва е подозирана за намеса в изборите в САЩ.

Правосъдното министерство потвърди днес, че Сешънс е имал две срещи с руския посланик през юли и септември, включително в своя кабинет в американския Сенат. Белият дом също потвърди срещите, но увери, че в тях няма нищо осъдително, защото той разговарял с посланика в официалното си качеството на член на сенатската комисия за въоръжените сили.

„Американският народ заслужава пълно разследване на това дали Сешънс е лъжесвидетелствал и дали наистина е годен да заема поста на най-високопоставения правоприлагащ служител в нашата страна“, заяви директорът на Американския съюз за граждански свободи Антъни Ромеро.

Водачката на демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посочи, че Сешънс е излъгал под клетва и затова трябва да подаде оставка или да бъде отстранен от правителството.

Ройтерс припомня, че подобни причини доведоха до оставката миналия месец на Майкъл Флин – първия съветник на президента Тръмп по националната сигурност. Флин също бе имал контакти с посланик Кисляк и бе обсъждал с него американските санкции срещу Русия още преди влизането на Тръмп в Белия дом и беше подвел вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на телефонните си разговори.