Испанското правителство и основната опозиционна формация Испанска социалистическа работническа партия се споразумяха днес да организират нови избори в Каталуния през януари, като част от специалните мерки за уреждане на най-голямата политическа криза в страната от десетилетия, предаде АП.

Останалите мерки за поставяне на Каталуния под прякото управление на Мадрид ще бъдат оповестени утре, съобщи испанският премиер Мариано Рахой.

Те ще бъдат подкрепени от социалистите и от центристката партия „Сиудаданос“, добави министър-председателят, цитиран от Ройтерс.

Насрочването на избори вероятно ще нажежи още повече напрежението между Испания и каталунските активисти, искащи независимост. Каталунското правителство не желае нови регионални избори и казва, че има мандат да се отцепи от Испания след произведения на 1 октомври референдум, обявен за незаконен от Мадрид.

Централното правителство ще се събере утре на специално заседание, на което ще задвижи процедурата по активиране на член 155 от испанската конституция от 1978 г., който позволява на централните власти да отнемат изцяло или част от правомощията на всяка от 17-те автономни области в страната.

Мярката трябва да бъде одобрена от Сената. Народната партия на премиера Рахой има абсолютно мнозинство там, така че тя ще бъде прокарана лесно. Това гласуване в Сената може да се състои най-рано на 27 октомври, каза днес говорителка на Горната камара на испанския парламент, цитирана от Ройтерс.

Един от ръководителите на Народната партия заяви в ефира на радио „Кадена сер“, че остава вратичка, чрез която да бъде избегнато суспендирането на автономията на Каталуния, съобщи Франс прес. „Стига да не бъде обявена независимост и (регионалният лидер Карлес Пучдемон) да даде заден ход, има вратичка“, каза генералният координатор на консервативната партия Фернандо Мартинес-Майльо.